Scientias
- Waarom hebben mensen met overgewicht meer kans op Long Covid?by Marco Hiddingh on 09/05/2025 at 08:30
Wetenschappers krijgen steeds meer grip op het fenomeen Long Covid. Nieuw onderzoek bevestigt bijvoorbeeld dat obesitas de kans op langdurige post-COVID klachten vergroot. Hoe kan dat? Drie jaar nadat de coronapandemie is gestopt, ondervinden mensen dagelijks nog steeds de gevolgen. Velen in onze maatschappij hebben bijvoorbeeld nog last van symptomen die ze kregen tijdens een Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Eenvoudige bloedafname kan tientallen kankersoorten vroegtijdig opsporenby Andrei Stiru on 09/05/2025 at 06:30
Een nieuwe bloedtest kan de strijd tegen kanker voorgoed veranderen. Met slechts één buisje bloed spoort een nieuwe test meer dan twintig soorten kanker op, vaak al in een vroeg stadium. Dat kan bij bijna de helft van de patiënten een late diagnose voorkomen, zo blijkt uit een grootschalige studie in het vakblad BMJ Open. Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Waarom de nacht donker is, ook met sterren | Scientias Podcast 17by Krijn Soeteman on 09/05/2025 at 05:30
In deze aflevering legt Diederik uit waarom ondanks sterren de hemel ’s nachts toch donker is. Verder hebben we het over de rijkste tien procent die niet zo goed voor ons leefklimaat zorgt, over 66 procent onontdekte zeebodem én over oude dames die de zeebodem zonder zuurstofflessen weten te verkennen. Luister of kijk hier: Schrijf Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Hoe start je de boel weer op na een stroomstoring of blackout? | Shortby Diederik Jekel on 08/05/2025 at 16:34
Diederik legt uit waarom het zo lang duurde voordat de elektriciteit weer werkte in Spanje. Waarom zijn blackouts zo’n probleem en waarom duurde het 18 uur voordat alles weer hersteld was in Spanje? Je zet de stroom toch gewoon weer aan? Was het maar zo simpel want zonder elektriciteit hebben we echt megaprobleem in een Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Kunnen tijgers ons helpen in de strijd tegen klimaatverandering?by Marco Hiddingh on 08/05/2025 at 15:00
Tijgers houden niet alleen de voedselketen in balans, maar kunnen ons ook helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Hoe kan dat? Roofdieren zoals tijgers zijn cruciaal voor de instandhouding van ecosystemen. Zonder hen zouden bossen overbegraasd worden door planteneters zoals herten, zwijnen en bizons, met als gevolg dat de planten hun werk niet meer kunnen Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Ernstig bedreigde landslak legt een ei – via zijn nek (en ja, daar zijn beelden van)by Caroline Kraaijvanger on 08/05/2025 at 11:19
Voor het eerst is het Nieuw-Zeelandse rangers gelukt om op camera vast te leggen hoe een zeldzame en ernstig bedreigde landslak een ei legt. Dat is al bijzonder. Maar het wordt nog bijzonderder als je ziet waar dat ei eruit komt. De eieren van de landslak in kwestie – Powelliphanta augusta – komen namelijk niet Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Tropische bossen kampen met ‘lianenpandemie’ die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar isby Caroline Kraaijvanger on 08/05/2025 at 09:02
Het favoriete transportmiddel van Tarzan is wereldwijd aan een flinke opmars bezig. En die opmars is mede dankzij het egoïstische ‘karakter’ van de liaan zelfs vanuit de ruimte te volgen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Foto’s van robuuste en rustieke tropische bossen doen misschien vermoeden dat alles daar pais en vree is. Maar niets is Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Waarom je kinderen en kleinkinderen veel meer klimaatellende gaan meemaken dan jijby Andrei Stiru on 08/05/2025 at 06:30
De impact van de klimaatverandering zal vooral gevoeld worden door toekomstige generaties. Stel je voor: je bent geboren in 1960 en hebt een relatief rustig klimaat meegemaakt. Weinig gedoe met extreme hitte of overstromingen. Maar je kleinkind, geboren in 2020, staat een heel andere toekomst te wachten. Een toekomst vol hittegolven, misoogsten en natuurrampen. En Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .