Scientias
- Geplande keizersnede vergroot het risico op bepaalde soorten kinderkanker (maar het blijft zeldzaam)by Jeannette Kras on 04/07/2025 at 17:02
Keizersneden redden levens, maar er zitten ook nadelen aan. Uit nieuw onderzoek van het Karolinska Institutet in Zweden blijkt dat kinderen die via een geplande keizersnede geboren zijn, later in hun leven een hoger risico lopen op bepaalde vormen van leukemie. Toch benadrukken de onderzoekers: het gaat om een heel klein risico. De wetenschappers analyseerden Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- De ‘primitieve’ mens was een stuk handiger dan gedacht: 300.000 jaar oude houten werktuigen herschrijven onze geschiedenisby Jeannette Kras on 04/07/2025 at 13:23
Zo’n 300.000 jaar geleden zat er al een soort tuinman in onze voorouders, je zou hem bijna hernoemen tot Homo Gardena. Ze gebruikten geen schep of schoffel uit de bouwmarkt, maar houten gereedschap, zorgvuldig gesneden, geslepen en gepolijst. Dat weten we, omdat in het zuidwesten van China nu het oudste bewijs is gevonden van complexe Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Blijf zeker emoji’s naar je partner sturen: ze maken je relatie beter!by Andrei Stiru on 04/07/2025 at 11:02
Heb je je ooit afgevraagd waarom een simpele emoji in een appje je dag net iets beter lijkt te maken? Emoji’s zijn niet meer weg te denken. Ze zijn overal en maken het makkelijk om een emotie of idee te delen zonder lange zinnen te typen. Maar wist je dat ze meer doen dan alleen Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Ben je vaak boos? Er is hoop: het wordt minder als je ouder wordtby Jeannette Kras on 04/07/2025 at 09:02
Ben je boos, pluk een roos. Was het maar zo simpel. Veel vrouwen kunnen behoorlijk veel woede ervaren, die niet zomaar een, twee, drie over is. Voor hen is er echter goed nieuws: het wordt beter met de jaren. Een nieuwe studie toont aan dat vrouwen aanzienlijk minder boos worden als ze de middelbare leeftijd Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Ook het vanille-ijsje wordt door klimaatverandering bedreigdby Caroline Kraaijvanger on 04/07/2025 at 06:36
Het is een smaak die het eigenlijk altijd wel goed doet: vanille. Maar nieuw onderzoek wijst er nu op dat we die – door toedoen van de klimaatcrisis – weleens kwijt kunnen raken. Vanille-ijs, crème brûlée, vanillevla, madeleines: de echte fijnproever kan zich waarschijnlijk geen wereld zonder vanillesmaak voorstellen. En toch kan die er in Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Zomervakantie? En deel 3 van de elementaire deeltjes! | Scientias Podcast 25by Krijn Soeteman on 04/07/2025 at 05:27
In dit derde deel van de Scientias Podcast rond elementaire deeltjes en hoe we die ontdekt hebben gaat Diederik in op hoe we ontdekt hebben dat een atoom eruit ziet zoals dat eruit ziet. Tja, dat klinkt simpeler dan het is. En oh ja, het geluid van Diederik is door een technisch foutje helaas iets Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- Kun je een voorwerp zien dat sneller van ons weg gaat dan de snelheid van het licht? | Shortby Diederik Jekel on 03/07/2025 at 16:37
Diederik legt uit hoe het zit met voorwerpen die sneller gaan dan het licht. Of kan dat eigenlijk? Kun je een voorwerp zien dat van je weg beweegt met de snelheid van het licht. Dit is een vraag die op TikTok aan ons gesteld werd. Als een voorwerp sneller van ons vandaan gaat, dan licht Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
- NASA wilde eerste vrouwelijke astronaut 100 tampons meegeven – nieuw onderzoek bekijkt of menstruatiecups een slimmer alternatief zijnby Caroline Kraaijvanger on 03/07/2025 at 15:01
Het aantal vrouwelijke astronauten neemt rap toe. En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, waar tot op heden eigenlijk nauwelijks aandacht voor is geweest. Een nieuw onderzoek wil daar verandering in brengen. Het is 1983 en NASA stuurt – twintig jaar nadat de Russen dat al eens deden – voor het eerst een vrouw Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .