dag
#
Het
weer

Scientias

  • Hoe start je de boel weer op na een stroomstoring of blackout? | Short
    by Diederik Jekel on 08/05/2025 at 16:34

    Diederik legt uit waarom het zo lang duurde voordat de elektriciteit weer werkte in Spanje. Waarom zijn blackouts zo’n probleem en waarom duurde het 18 uur voordat alles weer hersteld was in Spanje? Je zet de stroom toch gewoon weer aan? Was het maar zo simpel want zonder elektriciteit hebben we echt megaprobleem in een Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Kunnen tijgers ons helpen in de strijd tegen klimaatverandering?
    by Marco Hiddingh on 08/05/2025 at 15:00

    Tijgers houden niet alleen de voedselketen in balans, maar kunnen ons ook helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Hoe kan dat? Roofdieren zoals tijgers zijn cruciaal voor de instandhouding van ecosystemen. Zonder hen zouden bossen overbegraasd worden door planteneters zoals herten, zwijnen en bizons, met als gevolg dat de planten hun werk niet meer kunnen Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Ernstig bedreigde landslak legt een ei – via zijn nek (en ja, daar zijn beelden van)
    by Caroline Kraaijvanger on 08/05/2025 at 11:19

    Voor het eerst is het Nieuw-Zeelandse rangers gelukt om op camera vast te leggen hoe een zeldzame en ernstig bedreigde landslak een ei legt. Dat is al bijzonder. Maar het wordt nog bijzonderder als je ziet waar dat ei eruit komt. De eieren van de landslak in kwestie – Powelliphanta augusta – komen namelijk niet Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Tropische bossen kampen met ‘lianenpandemie’ die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is
    by Caroline Kraaijvanger on 08/05/2025 at 09:02

    Het favoriete transportmiddel van Tarzan is wereldwijd aan een flinke opmars bezig. En die opmars is mede dankzij het egoïstische ‘karakter’ van de liaan zelfs vanuit de ruimte te volgen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Foto’s van robuuste en rustieke tropische bossen doen misschien vermoeden dat alles daar pais en vree is. Maar niets is Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Waarom je kinderen en kleinkinderen veel meer klimaatellende gaan meemaken dan jij
    by Andrei Stiru on 08/05/2025 at 06:30

    De impact van de klimaatverandering zal vooral gevoeld worden door toekomstige generaties. Stel je voor: je bent geboren in 1960 en hebt een relatief rustig klimaat meegemaakt. Weinig gedoe met extreme hitte of overstromingen. Maar je kleinkind, geboren in 2020, staat een heel andere toekomst te wachten. Een toekomst vol hittegolven, misoogsten en natuurrampen. En Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Bizarre statistiek: bijna 66 procent van het aardoppervlak hebben we nog nooit gezien
    by Caroline Kraaijvanger on 07/05/2025 at 18:01

    Ongeziene gebieden: je verwacht ze op de maan of Mars, misschien. Maar nieuw onderzoek onthult dat er ook op aarde nog heel wat vierkante kilometers zijn waar de mens nog nooit de ogen op heeft gelegd. Dat is te lezen in het blad Science Advances. Voor het onderzoek richtten de wetenschappers zich op de diepzeebodem, Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • Blackouts kunnen vaker voorkomen | Short
    by Diederik Jekel on 07/05/2025 at 17:12

    Meer zon- en windenergie kan zorgen voor meer blackouts en hoe dat komt heeft letterlijk met het gewicht van de hoeveelheid koper in het netwerk te maken. Diederik legt uit hoe dit zit in deze short:   Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

  • De rijkste 10 procent draagt voor twee derde bij aan de opwarming van de aarde
    by Marco Hiddingh on 07/05/2025 at 11:00

    Uit nieuw onderzoek blijkt dat de rijkste 10 procent van de aarde voornamelijk verantwoordelijk is voor de huidige opwarming sinds 1990. Wie zijn de dupe? De gebieden die historisch gezien juist het minst hebben bijgedragen aan de opwarming. De aarde kan in het uiterste geval 3,5 graden opwarmen in 2085 ten opzichte van 1990. Het Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .